Suedia – pentru mine a doua mea ”casă”, sărbătorește astăzi primul Advent.

Adventul și Crăciunul sunt sărbători evidente ale societății scandinave și nu numai, cu tradiții care încep de astăzi, duminică 03 decembrie 2023 și iau sfârșit peste 4 săptămâni, în duminica de 24 decembrie 2023. Stele de Crăciun luminoase, vin fiert, lumânări aprinse odată cu lăsarea serii, familie și prieteni dar și deschiderea primei „ușițe” a calendarului de Advent, iată doar unele caracteristici ale acestei perioade.
Mulți cred că „advent” înseamnă așteptare, posibil pentru că așteaptă cu nerăbdare Crăciunul. Dar cuvântul advent are și altă semnificație. El înseamnă sosire și provine din latinescul „adventus Domini”, sau sosirea/venirea Domnului, iar pregătirile pentru venirea/nașterea lui Isus încep de astăzi, din primul Advent. Sărbătoarea de Advent are origini străvechi și poate fi urmărită încă din secolul al IV-lea, cu mult înainte ca „sărbătoarea Crăciunului” să fie introdusă.

În Feng Shui, această întunecată perioadă a anului este reprezentată de energia de tip Yin, iar balansarea ei se face prin energia de tip Yang, introdusă de lumânările aprinse seara sau lumina ornamentelor și a stelelor de Crăciun. Ce formează „echilibru” între aceste energii? Contrastul dintre umbră-lumină, lumină-întuneric, zi-noapte, răsărit-apus, acele forțe complementare care interacționează pentru a forma un sistem dinamic în care întregul este mai mare decât părțile asamblate.
Nouă oamenilor, balanța acestor energii ne conferă un bun echilibru psihic de care cu toții avem nevoie în această perioadă. Un psihic bun ne ajută să fim oameni mai buni, cu suflet bun și generoși față de cei în nevoi.

Advent fericit prieteni dragi de pretutindeni!
Vă dedic tuturor o poezie frumoasă, scrisă în suedeză de o dragă prietenă mie:

„I advents ljus, en tanke djup,
till barn i krig och fattigdoms grupp.
Där stjärnan lyser över hem så små,
drömmar om frid, låt hoppet få gro.
I världens skugga, där nöden bor,
tänd ett ljus för dem, vi minns varje jord.
Första adventens budskap stort,
må kärlek och hjälp nå vart ensamt fort.”

Scroll to Top